به گزارش کاسپین خبر به نقل از تسنیم، هر چند در سالهای اخیر تلاش شده تا با اقدامات مداخلهای شیب معلولیت در گلستان کاهش پیدا کند اما هنوز هم گلستان جزو هفت استانی است که بالاترین شیوع معلولیت را دارند.
سازمان جهانی بهداشت میگوید حدود 10 تا 15 درصد جمعیت هر کشوری دارای معلولیتهای مادرزادی و اکتسابی هستند؛ هرچند این عدد در کشورهای مختلف متناسب با اقدامات پیشگیرانهای که انجام میدهند میتواند متفاوت باشد.
براساس آمارهای موجود در ایران هم بیش از یک میلیون و 500 هزار معلول تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند که افزون بر 60 هزار نفر از آنان، گلستانی هستند.بررسیهای کارشناسان این حوزه نشان میدهد 30 درصد معلولیتها ناشی از عوامل ژنتیکی و 70 درصد دیگر معلولیتهایی است که قابلیت شناسایی و حتی پیشگیری را دارند.
در سالهای اخیر با وجود اقدامات مداخلهای از جمله مشاورههای ژنتیک و غربالگریها تا حدودی نرخ معلولیت در استان کاهش یافته است اما متاسفانه هنوز هم نرخ شیوع معلولیت در استان گلستان بیشتر از متوسط کشوری است.
شیوع معلولیت در گلستان آنقدر تلخ و نگرانکننده است که مدیرکل بهزیستی استان درباره روستاهایی صحبت میکند که حدود 60 درصد جمعیت آنها دارای معلولیت هستند.در برخی از معلولیتها از جمله معلولیتهای جسمی و حرکتی، ذهنی، شنوایی و بینایی گلستان جزو 6 استان با بیشترین تعداد معلولان است.
*برخورداری حدود 300 هزار گلستانی از خدمات بهزیستی
طبق آماری که مدیرکل بهزیستی گلستان ارائه داده است حدود 60 هزار معلول زیر پوشش این سازمان قرار دارند و به صورت مستمر از خدمات آن برخوردار میشوند ضمن آنکه حدود 10 هزار زن سرپرست خانوار و همچنین خانوارهای دارای فرزندان دوقلو و چندقلو نیز در حال استفاده از این خدمات هستند.
با احتساب بعد خانوار جمعیتی بین 250 تا 300 هزار نفر در استان زیرپوشش بهزیستی هستند و تعداد زیاد معلولان و بالا بودن شیوع معلولیت، وظیفه دستگاههای حمایتی را سنگینتر میکند.
*شیوع معلولیت در گلستان بالاتر از میانگین کشوری
با وجود اینکه تلاش شده است تا با ایجاد مراکز مشاوره و انجام آزمایشهای ژنتیک و همچنین غربالگری در دوران بارداری و در سنین کودکی، شیب شیوع معلولیت در استان کند شود اما هنوز هم گلستان از جمله استانهایی است که بیشترین چالش را در این حوزه دارد.
تا چند سال قبل مسئولان وقت بهزیستی استان معتقد بودند که گلستان رتبه نخست شیوع معلولیت را دارد.نرخ معلولیت در کشور 1.7 درصد اعلام شده در حالی که این شاخص در استان 2.6 درصد است.با اقداماتی که قبلتر گفته شد رشد معلولیت در استان کند شده و گلستان اکنون هفتمین استان دارای معلولیت است.
موضوعی که میطلبد دستگاههای متولی در زمینههای پیشگیری از معلولیت بویژه آزمایشهای ژنتیک و غربالگریها با قوت و جدیت بیشتری اقدام کنند تا فرزندان معلول کمتری در استان متولد شوند.
*افزایش 3 درصدی تعداد معلولان در سال
طاهریزاده آمارهای قابل تامل دیگری را هم مطرح کرده است که نشان میدهد با وجود همه اقدامات مداخلهای، هنوز هم به دلیل برخی عواملی که شاید بتوان آنها را کنترل کرد، روز به روز به تعداد معلولان در استان افزوده میشود.
افزون بر عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی و بروز حوادث به ویژه تصادفات و همچنین برخی بیماریها به رشد جمعیت دارای معلولیت در استان منجر شده است تا جاییکه طبق گفته طاهریزاده، مدیرکل بهزیستی استان سالانه حدود 3 درصد به تعداد افراد معلول در استان افزوده میشود.
جادههای ناایمن و رانندگی پرخطر برخی رانندگان که منجر به بروز حوادث و سوانح ترافیکی میشود، بیشترین سهم را بعد از عوامل ژنتیکی در بروز معلولیت دارد.هرچند آمار دقیقی در استان وجود ندارد که نشاندهنده سهم عوامل مختلف در بروز معلولیت باشد اما مدیرکل بهزیستی استان معتقد است حدود 15 درصد معلولیتها در استان بر اثر تصادفات رخ میدهد.
http://www.caspiankhabar.com/95353